Pražské Jezulátko

10.10.2023 19:00

 

 

Pražské Jezulátko ve Štokách

Proslulá soška malého Ježíška prý přináší zázraky a vyslyšení poutníků a je jako věčný symbol nevinnosti a čistoty uctívána katolíky po celém světě. Do Prahy se dostala ze Španělska v 17. století jako svatební dar a poté byla darována do kostela Panny Marie Vítězné na Malé Straně.

Štocká farní  rodina přivítala 8. 10. 2023 v kostele svatého Jakuba kopii Pražského Jezulátka, kde proběhla slavnostní inagurace a svěcení.

Lidé zde prosí o pomoc, uzdravení, mír, někteří s důvěrou očekávají narození dítěte, a mnozí se vrací, aby poděkovali. Líbezná tvář malého Ježíška přitahuje svou krásou. Pravicí dítě žehná, zatímco levice drží zemský globus završený křížem – celý svět spočívá v jeho ruce.

 

 Představuje dítě Krista ve věku 4-5 let. Tvářička má zvláštní výraz. V obličeji a kudrnatých vlasech,  lze pozorovat maurské rysy, což odpovídá španělskému vyobrazení sošky. Ježíšek je oblečený do dlouhé košilky, pod níž jsou vidět bosé nožky. Soška se obléká do královských rouch, v minulosti byla zdobena vzácnými šperky, které pocházely z darů věřících.

Oblékání Pražského Jezulátka

Pražské Jezulátko lidé znají především v jeho královském oděvu. Oblékání Jezulátka zdůrazňuje jeho pravé lidství – tak jako matka obléká své dítě. Roucha samotná však naznačují jeho božství, jeho kněžský a královský majestát.

Bílá: barva slávy, čistoty a svatosti – pro slavnosti, dobu velikonoční a vánoční

Červená: barva krve a ohně – pro Svatý týden, Svatodušní svátky a svátky sv. Kříže

Fialová: barva pokání – pro dobu postní a adventní

Zelená: barva života a naděje – pro liturgické mezidobí (nejčastější barva)

 

První vrstvou oděvu je spodní košilka – říza či alba. Jedná se o suknici z bílého plátna s otvory pro ruce nebo s krátkými rukávy. Někdy ji zdobí jednoduchá výšivka nebo krajka. Spodní košilka se navléká přes hlavu a zapíná nebo zavazuje se vzadu. Přes řízu se obléká barevná košilka. Střihem se podobá dětské košilce s rukávy a zapíná se též vzadu. Přední díl košilky je bohatě zdobený, ve vzorech se často uplatňují motivy z křesťanské symboliky. Spodní okraj košilky bývá zakončen krajkami nebo jiným dekorem.

Navrch se obléká pláštík, který se barvou i vzorem shoduje s košilkou. Na závěr se na ruce a na krk navlékají okruží, pokud nejsou součástí košilky.

 

—————

Zpět