Nový opat v Želivě

28.09.2013 11:32

Želivský klášter přivítal 26.9.2013 nového opata

Jáchyma Jaroslava Šimka OPraem.

         61letý Jáchym Šimek byl do úřadu zvolen v prvním kole tajné volby. Nového opata pak přivítali premonstráti kolem poledne chvalozpěvem v klášterním kostele Narození Panny Marie. 

          Pochází z Nížkova, kde vyrůstal spolu se svou sestrou. Kněžské svěcení přijal v červenci 1977, v roce 1991 vstoupil do premonstrátského řádu. Po ukončení studia spirituální teologie na Gregoriánské univerzitě působil od roku 1994 v Havlíčkově Brodě a následně jako administrátor ve Vilémově (1997-2003). Poté se stal duchovním správcem pro české krajany v Austrálii a od roku 2008 pracuje jako ekonom Želivského kláštera a současně administrátor tamní farnosti. Dne 26. září 2013 byl tajným hlasováním zvolen 51. opatem Želivského kláštera.

          Po volbě prohlásil, že jeho opatským programem bude budování komunity a otevření kláštera pro novou evangelizaci. Klíčovým slovem jeho opatského hesla je milosrdenství, na které je tento svět chudý. 

         I naše farnosti jsou ve správě premonstrátů z Želiva. Mohu uvítat slova o nové evangelizaci, která by se měla promítnout do našich často duchovně rozpadených farností. Patera Jaroslava Šimka znám jako kněze, který je otevřen ke každé komunikaci s farníky i mimo farnost.

Z dostupných informací zapsal  Vladimír Pavlas

—————

Zpět