Kaplička

30.04.2023 16:44

Obnova kapličky Neposkvrněného početí v Pozovicích

 

Kaplička byla postavena roku 1897 Matyášem a Terezií Hintenausovými. Po úmrtí předešlých dvou novorozenců, slíbili postavit v zahradě kapli na poděkování za dar zdravého dítěte, syna a dědice statku. Jejich přání bylo vyslyšeno.

       

 

Městys Štoky v roce 2012 odkoupil v obci Pozovice kapli s částí pozemku od soukromého majitele, protože byla několik let v havarijním stavu.

         Na jaře 2013 po výběrovém řízení zajistil Městys Štoky nutné opravy.   Za dodavatele bylo vybráno sdružení Hrabovský-Musil, Štoky  s nabídkovou cenou  251 321 Kč bez DPH.

Zdi kaple byly podřezány a proti vlhkosti opatřeny izolací a podlahovou izolační vanou. Objekt byl odvodněn. Byla položena nová dlažba, kaple byla z vnější i vnitřní strany nově omítnuta. Střecha byla pokryta novými pálenými taškami a oplechována cibulovitá barokní věžička. Byly zhotoveny nová okna a dveře, opraveno vstupní schodiště a chodník.

Vnitřek kaple bude zdobit zrestaurovaná socha Marie a obnovený obětní stůl.

Objekt bude zabezpečen novou dveřní mříží.

 

Myslím, že se splnilo přání stran i kandidátů do zastupitelstva, kteří byli podporováni občany z Pozovic a v programu měli opravení kapličky i přání, aby sloužila svému účelu. Oceňuji i práci dělníků firmy Hrabovský – Musil, kteří s odborností a citem tuto sakrální stavbu opravovali.

O restaurování vnějšku kapličky se zasloužil Mgr. A. Martin Findejs z Havlíčkova Brodu, který uvedl kapličku do své původní krásy a provedl úpravu liturgickému prostoru, až se budou pozovičtí občané chtít přihlásit ke svému křestnímu slibu. Kaplička zatím nebyla vysvěcena a svému účelu neslouží, bohoslužby se zde nekonají, pozitivní je pouze zvonění, které obci připomíná modlitbu třikrát za den. Kapličku střeží nový pomník, kde se připomínají místní hasiči.

Došlo též v roce 2019 k přemístění Božích muk od pole pana Neubaera a pak Jelínka před dům původního majitele. Křížek u pole již nestojí, byl několikrát poničen a překážel v práci na polích a úpravě silniční škarpy. Byl u pole na památku zahynulého syna, který se již do Pozovic niky nevrátil. Vzpomínka na syna stojí u rodného domu.  Též byl zrestaurován kamenný kříž na návsi panem Martinem Findejsem.

 

Vladimír Pavlas

 

—————

Zpět