Kaplička v Pozovicích má nového majitele

01.05.2023 18:48

Na fotografiích je část z dokumentu o Pozovicích, který sepsali odsunutí Němci. Dokument obsahuje jednotlivá jména, doložené fotografie z novější doby - asi rok 1960, popsáno kde kdo bydlel. Fotografie osob jsou předválečné, foto žáků školy. Tyto informace jsou v němčině.

Historie kapličky Neposkvrněného početí v Pozovicích

       Kaplička byla postavena roku 1897 Matyášem a Terezií Hintenausovými. Po úmrtí předešlých dvou novorozenců, slíbili postavit v zahradě kapli na poděkování za dar zdravého dítěte, syna a dědice statku. Jejich přání bylo vyslyšeno.

      Oltářní obraz Neposkvrněného početí je dřevořezba z Jihlavy. Pan farář ze Šlapanova zde každý rok sloužil mši svatou. Také se zde scházeli místní obyvatelé k modlitbě růžence. (zjednodušený výtah z dokumentu)

      Těsně po válce byla novými osadníky opravena zvonice (tesař Václav Pavlas z Pozovic) a osazena novým zvonem dovezeným údajně z Brna. Zvon byl posvěcen a nese jméno Marie.

O kapličku pečovali: paní Dajčová – pobožnosti, rodina Sobotkova – úklid a zvonění.

Poutní slavnosti se tradičně držely s Farností Šlapanov na svátek Petra a Pavla.

Posvícení bylo Havelské.

      Na nedělní Májové pobožnosti se scházela většina obyvatel z Pozovic. Tyto pobožnosti byly doprovázeny místní kapelou pod vedením pana Touška a hudebníků (J. Loskot, F. Sobotka, O. Pavlas, S. Taras). Kaplička se v této podobě používala do roku 1960, pak pouze jako zvonice.

       V době totality ( kolem roku 1978) byla kaplička omítnuta místními hasiči, slyšel jsem o příspěvku na opravu od bývalých vysídlených obyvatel.

      V roce 1989, hned po revoluci, byl pořízen do kapličky obětní stůl, kaplička byla uvnitř vymalována a byly pořízeny obrazy s náboženskými motivy. Na vnitřních opravách se podíleli asistenti a salesiánští spolupracovníci, kteří měli v Pozovicích už v dobách totality tajné školící středisko. Opravy hradil Vladimír Pavlas. Po roce 1989 zde byly slouženy mše svaté – P. Josef Pikhart, P. Karel Herbest, P. Pavel Kadlečík. Po navrácení majetku v restituci se kaplička do dnešních dnů nepoužívá.

Obrázek před opravami

 

Po opravách

      Statek Hintenausových je již pobořen, je to dům vedle bývalé hospody. Po odsunu Němců se vyměnil majitel. Statek, pozemky i kapličku vlastnila rodina Kotrbova. Do kterého roku na statku hospodařili nevím. Pamatuji si, že v domě bývalo kino, kanceláře družstva a MNV.

Těsně před revolucí dům začali bourat a měla zde být postavena prodejna. V žalostném stavu byl statek v restituci vrácen majitelům Kotrbovým. Pan Kotrba část majetku – kapličku s pozemkem prodal a novým majitelem je Městys Štoky, od roku 2012.

V roce 2020 byl tento statek mimo velké stodoly celý zbourán a najdete ho již podle hromady sutě.

Dostupné informace zapsal Vladimír Pavlas                                 duben 2020

 

 

—————

Zpět