Archiv článků

Smuteční oznámení

16.09.2020 13:51

Pánem života a smrti byl povolán na věčnost

 

P. Pavel Jagoš

katolický kněz

Zemřel v neděli dne 13. 9.  2020

 Narodil se 1. února 1964 v Karviné, převážnou část dětství a mládí však prožil na Moravském Horňácku. Jako bohoslovec se zapojil do hnutí Antiochia, což významným způsobem ovlivnilo jeho pozdější volnočasové aktivity.

 Na kněze byl vysvěcen 17. června 1995 v Olomouci. Působil jako kaplan (1995 – 2000) v Újezdě u Valašských Klobouk, Holešově, Svitavách a Slavičíně; potom jako administrátor v Rychnově na Moravě (2000 –2017), Jalubí (2017– 2020) a jako kaplan v Újezdě u Valašských Klobouk (2020).

 

v úterý 22. září 2020 v 15 hod. ve farním kostele v LIPOVĚ,

po které bude pochován do rodinného hrobu, kde bude očekávat vzkříšení.

 

 

 

 

—————

Uvedení Páně do chrámu

20.01.2020 22:59

2. února oslavíme svátek Uvedení Páně do chrámu (Hromnice)

          Po čtyřiceti dnech od slavnosti Narození Páně si připomínáme den, kdy svatý Josef a Panna Maria přinesli Dítko Ježíše do chrámu jeruzalémského, aby ho podle zákona Mojžíšova obětovali Hospodinu, a kdy stařičký Simeon a prorokyně Anna v něm poznali Mesiáše   (Luk 2, 22 – 40).

 

         Svátek se původně v církvi nazýval podle židovské tradice svátkem „Očišťování Panny Marie“, ale v minulém století dostal název „Uvedení Páně do chrámu“.

Věřící se při slavení svátku shromáždí  před vchodem do kostela, kněz posvětí svíce a s nimi v rukou pak věřící slavnostně vstupují do chrámu. Tento obřad připomíná jednak Malachiášovo proroctví „do svého chrámu přijde Pán“ a dále i Simeonovo proroctví, jehož oči viděly „světlo k osvícení pohanů“.

        Tyto obřady napodobují a uskutečňují obě proroctví.

Věřící si pak odnášejí posvěcené svíce domů a rozsvěcují je při modlitbě, zvláště při nebezpečných bouřích a „hromobití“, a proto dostaly název „hromničky“ a podle nich se zpětně slavnost lidově nazývala „Hromnice“.

 

        Svátkem Uvedení Páně do chrámu definitivně končí „okruh vánoční“. Proto bude po skončení mší svatých z tohoto svátku odstraněna ze všech našich farních kostelů a kaplí veškerá vánoční výzdoba (jesličky a vánoční stromky).

 

—————

Všechny články

—————